12 laarsjes

De geschiedenis van Laarzen

Van sneaker tot aan espadrilles er zijn heel veel soorten schoenen. Maar hoe zit het eigenlijk met de laarzen. Een tijd lang leken de laarzen compleet verdwenen uit het straatbeeld, maar nu zijn ze terug van weg geweest. Hoelang dragen we eigenlijk al laarzen en hoe ontwikkelde de niet meer weg te denken boot zich in dit geheel?

De oudste laars ter wereld

In Spanje werden grotschilderingen gevonden van 13000 voor Christus. Op die grotschilderingen is te zien dat zowel vrouwen als mannen toen al laarzen droegen. Door de geschiedenis heen is lange tijd een laars alleen voor mannen. Tegenwoordig is het toch meer een dames schoeisel. Dat is echter pas sinds ongeveer 1835 het geval. In de victoriaanse tijd diende de laars vooral om de enkels van de vrouwen te bedekken. In de 19e eeuw werd een laars veel gedragen wanneer men naar de opera ging. Vanaf die tijd krijgen steeds meer laarzen een hakje.

Tegenwoordig

Inmiddels zijn laarzen niet meer weg te denken uit de schoenenwinkels. Van laarzen tot over de knie tot aan een leuk enkellaarsje er zit voor iedereen iets bij. Vooral de term bootsheeft zijn opkomst gemaakt. Een geliefde term om het woord “laars” mee te vervangen. Tegenwoordig dienen de laarzen niet meer om lichaamsdelen te bedekken, maar als goed schoeisel. Door de degelijkheid van een stijlvolle laars kun je er lekker op lopen. Maar je ziet er minstens zo leuk uit als met een witte sneaker. De gedaante van de laars is gevarieerd, dit komt enerzijds door sluiting van de schoen. Of je nu gaat voor rits-, veter- of knoopsluiting het is allemaal mogelijk. Echter is ook de lengte van schoen flexibel. Denk maar eens aan lieslaarzen of kaplaarzen die veel langer zijn dan de sok laarzen of cowboylaarzen. Maar of je nu van hoog gesloten en sexy houdt of van een lage praktische boots keuze zat in ieder geval.