Agave: een gedurfde gast in de tuin

Agave’s zijn prachtige stekelige planten met sterke architecturale vormen. Ze zijn niet voor angsthazen vanwege hun stekels en doornen. Omdat de agave plant een tropische vetplant is, denken velen dat je ze niet in je tuin kan zetten. Vaak is het vocht en niet zo zeer de koude die schade veroorzaakt, dus hebben ze een verhoogd bed nodig met een zeer goede afvoer en idealiter onder een hoek geplant, zodat er geen water in de rozetten blijft staan. We raden aan om een eenvoudige schuilplaats te maken om ze tegen regen en sneeuw te beschermen.

Een lijst met winterharde variëteiten

  • Agave Parryi: een keurige, breedbladige rozetvariëteit. Houdt van sterk doorlatende grond met veel toegevoegd grit. Een beschutte zon, zoals een rotstuin of een muur op het zuiden, zou een ideale plek zijn om deze architectonische schoonheid te laten groeien.
  • Een andere winterharde soort die zich goed leent om in terracotta te worden bewaard, is de ‘Americana’. Een fantastische plant voor binnen of buiten met meerdervariaties
  • Agave Utahensis: Een kleine tot middelgrote winterharde agave plant met stekelige bladeren die grijsblauw of diepgroen kunnen zijn. Houd ze vrij van onkruid, want zodra invasief onkruid grip krijgt, is het moeilijk om ze te verwijderen.

Meer over de Agave plant

Agave is een geslacht van vetplanten dat overal in de nieuwe wereld voorkomt. Sommige soorten zijn monocarpisch, wat betekent dat ze bloeien, zaad zetten en afsterven. In de meeste gevallen duurt dit vele jaren, ongeveer veertig jaar, maar in koelere klimaten gaat de Agave langer mee. Terwijl de meeste soorten vetplanten warme temperaturen, matig droge, goed doorlatende grond en zonlicht vereisen ,zijn sommige bestand tegen koelere of zelfs koude temperaturen. Deze zijn bestand tegen korte bevriezingen en vorstschade. Het is belangrijk om te weten of de gekozen agave plant een tropische of winterharde variëteit is in gevallen waar het buiten wordt geplant.